Focaccia med morötter (till Maja)



1 pkt jäst
5 dl vatten
1 msk honung
1 dl solroskärnor
½ msk salt
2 rivna morötter
13-14 dl dinkelsikt eller vetemjöl special

½ dl frömix (t.ex solrosfrön, pumpakärnor och linfrön)
fingsalt

Smula jäst och lös upp i 5 dl varmt vatten (37 grader)
Tillsätt morötter, salt och honung.
Blanda i det mesta av mjölet och arbeta kraftigt. Det ska vara en lite lösare deg än vanligt.
Jäs 30-40 min.
Häll degen i långpanna. Platta till men mjölade händer
Jäs ungefär 30 min.
Pensla på vatten och strö över salt och frömix.
Grädda i 200 grader cirka 20 minuter.
Skär brödet i bitar när det svalnat.

Kikärtsbröd till Tilda

Gott och nyttigt. Jag gjorde det kalljäst. Det tar lite längre tid men blir nog mer smak på brödet.
Jag använder numera bara mjöl frå Wirblads, Orga kvarn eller liknande. Ekologiskt och utan tillsatser. Mycket bättre att baka med.



1 burk kikärtor (400g)
4½ dl vatten
1 pkt jäst
3 tsk salt
½ dl rapsolja
1 msk mörk sirap
5 dl rågsikt eller samsikt
c:a 8 dl vetemjöl.

Skölj kikärtorna och mixa dem sedan med 2 dl vatten. Späd med resten av vattnet.
Smula jästen och blanda med vätskan.
Tillsätt salt, olja, sirap och rågsikt.
Arbeta sen i vetemjöl. Jobba tills degen släpper bunken.
Jäs 30-60 min.
Häll ut på mjölat bord och dela direkt i önskat antal bitar. Jag gjorde c:a 25 men det går ju att göra färre beroende på hur stora bullar man vill ha :).
Jäs i 30-60 minuter.
Grädda i 225 grader i c:a 15 min

Cykelbröd till Björn M

Mycket frön, mycket nyttigt och mycket gott
Extra gott om man köper kross och mjöl på Wirblads i Smedby



1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
5 dl vatten
50 g jäst
1½ msk honung
1½ tsk salt
c:a 8 dl vetemjöl special

1. Kvällen innan eller några timmar innan
Mät upp vetekross, rågkross, solrosfrön och linfrön. Häll över 2½ dl varmt vatten och låt det stå.

2. Nästa morgon eller efter några timmar.
Blanda jäst med 2½ dl varmt vatten.
Blanda i resten av ingredienserna och arbeta i maskin. det ska bli en ganska lös deg.
Jäs 30-40 min.
Häll ut degen på mjölad bänk, häll över lite mjöl och platta ut.
Skär 12-15-18 bitar och lägg på plåt.
Jäs c:a 30 min.
Grädda 12-15 min i 225 grader.

Björn, försök nu själv. Det är skitenkelt.

RSS 2.0