Lättgjord kaffekavring





Ännu ett bröd från Martin Johanssons bok.
Gör degen på kvälen och baka på morgonen eller tvärtom

100 g (1 dl)                 varmt kaffe
60 g (1 dl)                   rågkross
5 g (1 tsk)                   färsk jäst
200 g (2 dl)                 kallt vatten
90 g (3/4 dl)                mörk sirap (eller brödsirap)
390 g (6½ dl)              rågsikt
6-9 g (1-1½ tsk)          salt

Häll kaffet över rågkross och låt stå i 15 min.
Lös jäst i skållning och vatten.
Blanda i resten. Rör ordentligt. Täck med plastfolie och låt stå 8-10 tim.

Smöra en brödform och skrapa i degen. Platta till lite och jäs i 45 min.
Sätt ugnen på 250 grder.
Särr in brödet och sänk till 225 grader.
Låt stå i ca 45 min. Kolla så det inte blir bränt på ovansidan. Lägg i så fall över lite folie.


Fisk i paket, lättlagat och gott




Man kan ha annat än morötter om man vill, palsternacka till exempel.
Fisken kan också varieras.  hade jaf köpt blandad fryst fisk i tärningar men man kan ha bara lax eller torsk eller vad man tycker om.

Potatis
Morötter
Purjolök
salt
peppar
fisk (ca 200 g/person)
getost
pinjenötter
smör/rapsolja

Riv av stora bitar folie. 1 till varje person. Smörj botten och lägg på bitar av potatis, morötter och purjo. Salt och peppar. Forstsätt med fisk i kuber, salt och peppar. Lägg på ett par bitar getost och rätt mycket pinjenötter Ringla över lite smör. Vik ihop ordentligt så det inte läcker ut och stäl på plåt. In i ugn ca 30 min 225 grader. Tag ut och känn med ticka om rotfrukter är klara. Om dom är det - ät

Superenkelt ljust bröd



Det här brödet har jag hittat i Martin Johanssons bok "Enklare bröd". Det behöver inte knådas utan bara blandas. Man kan blanda på morgonen och baka på eftermiddag/kväll eller blanda på kvällen och få morgonbröd. Det var så gott så jag hann inte taq någon bild innan det nästan var slut.

Man jan göra ett stort bröd, fyra baguetter eller små kuvertbröd.
Man kan byta ut en del av vetemjölet mot rågmjöl, vetekross eller annat mn gillar. Jag hade i ungefär 100 g rågmjöl

3 g                   färsk jäst
300 g (3 dl)       kallt vatten
390 g (6½ dl)    vetemjö special
6-9g (1-1 sk)     salt

(ev. sesamfrön till utbakning)

På kvällen (eller morgon): Rör ut jaäst i vattnet och tillsätt mjöl och salt. Rör om tills det är ordentlig blandat. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar-

På morgon (eller kväll): Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan.
Skrapa ut degen på mjöat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop till ett paket från alla håll (25 x 25 cm cirka). Strö över mjöl och jäs i ca 40 min.

Baka av degen.: Dela i tre delar och dra ut dem till baguetter, dela till  kuvertbröd ellr låt det vara ett stort bröd.
Lägg på bakplåtspapper och ta ut den varma mittenplåten och dra över brödet på den. Lägg några isbitar på nedersta plåten.
Dra ner till250 grader och grädda 10-20 min beroende på brödsort.

Ät och njut!

RSS 2.0