Helens goda bröd

Fick recepet av Helene Brändevall. Det är så gott och enkelt så jag måste dela med mej. Snabbt att röra ihop men ska stå rätt länge i ugnen. Kan nog varieras i det oändliga. Skafferirensning.
Det är inte så jättelång hållbarhet så jag brukar frysa in en. Alternativt kan man ju göra halv sats.





5 dl grahamsmjöl
2 dl vetegroddar
2,5 dl vetekli
2-3 dl rågkross, pumpafrön, linfrön eller vad som (här kan man varera sej, sist hade jag rågkross och pumpafrön)
4,5 dl mjöl (också här finns utrymme för variationer, sist hade jag durum och fullkornsvete)
5 tsk bikarbonat
1 dl  sirap
1 l lättfil (hade glömt att köpa det sist men det blev lika bra med lättyoughurt)

Blanda och fördela i två avlånga smorda och mjölade formar.

160 grader i 1,5 till 2 timmar

Humus - kikärtsröra

Perfekt att ha till grillat eller buffe.



1 burk (eller paket) kikärter
2 msk  Tahini (sesampasta, borde kunna uteslutas men det blir inte samma speciella smak)
1-2 vitlöksklyftor
pressad citron
salt
peppar
vatten
olivolja
(paprikapulver)

Mixa kikärter, tahini, vitlök och lite pressad citron.
Späd men en eller ett par matskedar vatten. Smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt.
Rör ut med lite vatten till lagom konsistens innan servering.
Lägg röran i en låg skål. Ringla över olivolja.
Gör eventuellt ett mönster med gaffel doppad i paprikapulver.

Maddes sallad med getost

Madde, den här har du introducerat hos oss. Så här gjorde jag sist. Det gå förvisso att variera




Salladsblad lite av varje
2-3 avokado
1 ask cocktailtomater
1 rödlök
1 getost
1 dl pinjenötter
arcasiahonung

Rosta pinenötterna i torr stekpanna
Blanda sallad, skivad avokado, delade tomater och skivad rödlök.
Smula över getost.
Strö över pinjenötter
Ringla över honung

Pasta med kräftstjärtar



En av de snabbaste och enklaste rätterna (och god)

Koka pasta. Färsk går fortast

Blanda i:
1 burk Creme fraiche saffran och tomat 
1 burk (360 g) kräftstjärtar med dillsmak

Klart!!!

Kyckling - allt i ett



500 g potatis
1 msk olja
½ +½ ts salt
450 g kycklingfile
1 tsk torkad rosmarin (eller ännu helte färsk)
1 rm svartpeppar
1 röd lök
10 hela vitlöksklyftor
1 dl vatten
½ hönsbuljongtärning

200 grader ugn.
Borsta och dela potatisen. Små i halvor, större i 4 delar. Lägg dem i ugnsäker form. Häll över olja, salt och rosmarin. Blanda runt. Stek i ugn 20 minuter.
Skär kycklingfile i stora biltar. Bland med salt ,rosmarin och svartpeppar. Skala och klyfta löken. Skala vitlöken.
Ta ut formen och lägg i kyckling, lök och vitlök.
In i ugnen i 20 min.
Blanda vatten och buljongtärning. Häll det över rätten och sätt in i ugnen i 5 min.
Klart!

Grovrutor, gott bröd som räcker till många



50 g jäst
(50 g margarin, glömde det en gång och det blev lika bra)
3 dl vatten + 3 dl mjölk
1 msk salt
1 msk brödkryddor
(2 dl surdeg om du har det, det går bra utan)
2 dl solrosfrön
1,5 dl mörk sirap
c:a 13-15 dl mörkt lantbrödsmjöl

Smula ner jäst och blanda med 37 gradig vätska. Tillsätt allt utom mjöl och blanda. Tillsätt mjöl. Degen ska nästan vara lite kladdig. Arbeta 10 minuter i degmaskin. Jäs 40-60 min på varmt ställe. Smörj en långpanna eller lägg i bakplåtsduk (non-sticky). Häll i degen och platta ut med mjölade händer. Dela i 24 delar. Nagga. Jäs 30 -40 min. Grädda i 200 grader i c:a 20 minuter

God müsli



Jag brukar ta av vad som finns hemma. Det blir lite olika varje gång. Propotionerna kan man också ändra efter tycke och smak.

4 dl havregryn, sportgryn eller liknande.
1,5 dl solrosfrön
1 dl hackade hasselnötter
½ dl linfrön

Rosta i 200 grader 15-20 min. Glöm inte att röra om så det inte bränns.

Blanda i:
1 dl vetekli eller vetegroddar
1 dl strödadlar

Ännu en matblogg fast den är värd att läsa!

Till Åsa, Annika, Madde med flera.
Ni har tjatat på mej om en receptsamling.
Nu är den påbörjad. Den blir aldrig klar! Jag lägger in recept vartefter jag lagar maten.


RSS 2.0