Annas fredagslax med quinoa

Det här blev en blandning av några olika recept. Anna är hjärnan bakom och jag var hjälpkock.




4 laxfileer
salt peppar
citronpeppar

3 dl röd quinoa
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk curry (beroende på styrka)
2 krm salt
½ msk olivolja
hackad dill

1 msk smör och rapsolja
1-2 hg champinjoner
½ purjolök
salt
peppar

Koka quinoa i 15 min i vatten och buljongtärning.n Häll av vattnet. Krydda med curry och ev. salt. Strö över hackad dill. Häll över olivolja.
Stek laxen och krydda.
Fräs svamp och purjolök och krydd med salt och peppar.

Ät och njut

Curry enligt Nakne kocken

Den här gjorde jag förra veckan. Det som är bra är att man gör curryn först och sedan lägger man i vad man vill. Jag hade kycklingfileer i strimlor och till Anna tog jag undan en portion och lade i quornbitar. Det går bra med fisk om man vill, eller varför inte pröva med brynta strimlor av nötkött (t ex lövbiff). Kryddningen kan naturligtvis anpassas efter tycke och smak. Nästa gång gör jag nog den en aning starkare så vida inte någon känslig person ska bjudas på middag. Om man gör dubbel sats kan man frysa in hälften.




5 msk olja
2 tsk svarta senapsfrön
1 tsk bockhornsklöver
3 gröna chilli
ev. en näve curryblad (jag hitta inga)
2 tumstora bitar färsk ingefära
3 gula lökar
1 tsk (eller mer) chillipulver
1 tsk gurkmeja
6 tomater (kan nog ersättas med 2 burkar tomater)
1 burk cocosmjölk
salt
vatten

Fräs senapsfrön och bockhornsklöver till der "poppar". Tillsätt hackad chilli (skrapa bort fröna innan du hackar), curryblad, Riven ingefära, hackad lök (hacka snabbt i matberedare). Fräs i c:a 5 min. Tillsätt chilipulver, gurkmeja hackade tomater (hacka i matberedare). Koka i c:a 5 min. Tillsätt cocosmjölk och ett par dl vatten. Koka i 5 min. Smaka av med salt.
Nu kan man tillsätta t ex kyckling och koka tills den är klar.

Gryta med kyckling och potatisgnocci

Snabb och god. För vegetariskt alternativ, ta corn i stället för kyckling



1-2 gula lökar
300 g champinjoner
5-600 g benfria kycklinglår eller kycklingfile
1 msk rapsolija
3 msk stark ajvar relish (eller mindre eller mer)
2 dl matlagningsgrädde
½ dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
500g (1 påse) färsk potatisgnocci

Skala och skär löken i bitar och svampen i kvartar. Dela kycklingen i 3 cm bitar. Bryn kycklingen i oljan. Tillsätt lök ch svamp och fräs en stund. (c:a 3 min) Tillsätt ajvar, grädde och vatten. Salta och peppra. Sjud i 5 min. Lägg i gnocci i grytan och koka ytterligare c:a 2-3 min. Smaka av med salt och peppar.

RSS 2.0