Superenkelt ljust bröd



Det här brödet har jag hittat i Martin Johanssons bok "Enklare bröd". Det behöver inte knådas utan bara blandas. Man kan blanda på morgonen och baka på eftermiddag/kväll eller blanda på kvällen och få morgonbröd. Det var så gott så jag hann inte taq någon bild innan det nästan var slut.

Man jan göra ett stort bröd, fyra baguetter eller små kuvertbröd.
Man kan byta ut en del av vetemjölet mot rågmjöl, vetekross eller annat mn gillar. Jag hade i ungefär 100 g rågmjöl

3 g                   färsk jäst
300 g (3 dl)       kallt vatten
390 g (6½ dl)    vetemjö special
6-9g (1-1 sk)     salt

(ev. sesamfrön till utbakning)

På kvällen (eller morgon): Rör ut jaäst i vattnet och tillsätt mjöl och salt. Rör om tills det är ordentlig blandat. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar-

På morgon (eller kväll): Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan.
Skrapa ut degen på mjöat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop till ett paket från alla håll (25 x 25 cm cirka). Strö över mjöl och jäs i ca 40 min.

Baka av degen.: Dela i tre delar och dra ut dem till baguetter, dela till  kuvertbröd ellr låt det vara ett stort bröd.
Lägg på bakplåtspapper och ta ut den varma mittenplåten och dra över brödet på den. Lägg några isbitar på nedersta plåten.
Dra ner till250 grader och grädda 10-20 min beroende på brödsort.

Ät och njut!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0