Linssoppa till Berlinresenärer
Vitlöksbröd är gott till.
Bild
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 tsk stött spiskummin
1 tsk kanel
Knappt ½ tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1½ dl röda linser
1 l grönsaksbuljong
1 brk krossade tomater (400g)
2 msk tomatpure
1 morot
2 paprikor (röd och gul)
2 selleristjälkar
3 msk hackad persilja.
Hacka och fräs lök och vitlök några minuter. Rör i kryddor. Skölj linserna och lägg i dem. Häll på buljong, krossade tomater och tomatpure. Puttra i 10 min. Skär morot, paprika och selleri i tärningar. Lägg i soppan och puttra i 10 min till. Smaka av med salt, peppar och hackad persilja
Äppelkaka med pinjenötter
Man kan göra mandelmassa själv om man har glömt köpa (som jag gjorde en gång) Lika mycket mandel och socker (ex 100+100 gram) Mixa tills det är mandelmassa.
Bild
125 g smör
2½ dl socker
3 ägg
3 dl mjöl
½ tsk bakpulver
1-2 äpplen
100 g mandelmassa
½ dl pinjekärnor
175 grader ugn. Smält smör. Rör i socker, ägg, mjöl och bakpulver. Bred ut i smord och bröad form med löstagbar kant. Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg i formen. Grovriv mandemassa och strö över. Strö över pinjenötter. Grädda i c:a 30 min. (Pudra ev över florsocker det är rätt snyggt) Servera med eller utan vispad grädde.
Annas risoni med eller utan kyckling
Min dotter Annas älsklingsrätt. Den här rätten går att göra med eller utan kyckling. Risoni är pasta som ser ut som ris.
5 dl vatten
1 hönsbuljong eller grönsaksbuljongtärning
2 dl risoni
2 morötter i tärningar
c:a 200 g vitkål i strimlor
500 g kycklingfile i tärningar
1 msk olja
200 g frysta broccolibuketter
2-3 msk soja
salt
peppar
Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i risoni och koka i 5 min.
Fräs under tiden grönsaker och kyckling i omgångar i stekpanna.
Blanda ner det frästa och broccolin i pastan och koka ytterligare cirka 5 min. (Rör några gånger så det inte bränner fast.)
Smaka av med soja, salt och peppar och servera med matyoghurt eller creme fraise
Lufsa på mitt sätt
2 dl mjöl
1,5 tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
8-10 potatisar
250-400 g rimmat fläsk i skivor
Blanda mjöl, salt, mjölk och ägg.
Skala och riv potatisen fint. Om jag använder färskpotatis häller jag potatisrivet i en sil för att bli av med lite vätska.
Blanda potatisen i smeten.
Häll i smord långpanna.
Lägg fläskskivorna på smeten.
Grädda 30-40 min i 225 grader tills rätten är gyllenbrun.
Ät me lingon.
Långpannekaka, rabarber, äpplen eller vad du vill
250g smör
5dl socker
4 ägg
5 dl mjöl
1 msk bakpulver
1 msk kardemumma
5 stjälkar rabarber eller 5 äpplen i klyftor
Smält smöret blanda i sockret.
Lyft av från spisen och rör i äggen, mjöl, bakpulver och kardemumma till en jämn smet.
Häll i en långpanna med bakplåtspapper. Strö över rabarber eller äpple och ta på lite strösocker.
Grädda i ca 20min på 175 grader. Skär i bitar när kakan har kallnat.
Storbiff
600 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svarteppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 msk smör
1-2 dl matlagningsgrädde
1 tsk kalvfond
Tillbehör
200 g tärnad fetaost
2 hackade tomater
1 tsk hackad rosmarin
Blanda färs, salt, peppar, ägg och vitlök. Rör ordentligt. Hetta upp smör i panna med släpplättbeläggning. Lägg i färsen som en enda stor biff och platta till. Stek 3-4 min. Vänd med hjälp av ett lock. Stek 2 min till. Tillsätt grädde och kalvfond runt biffen. Strö över fetaost, tomater och rosmarin. Sjud under lock 3-4 min.
Servera med klyftpotatis (fryst eller hemkörd)
Nyttiga äppelpajen
4 äpplen
3/4 dl socker
½ dl linfrön
1 dl havregryn
½ dl havre eller vetekli
1 dl solrosfrön
1 tsk kanel
1 dl vetemjöl
1 1/4 dl flytande smör & rapsolja
Klyfta äpplena och lägg i en ugnssäker form. Blanda ihop resten och bred över. Grädda i 225 grader c:a 20 min. Servera med vaniljsås, visp eller vaniljy