Lättgjord kaffekavring
Ännu ett bröd från Martin Johanssons bok.
Gör degen på kvälen och baka på morgonen eller tvärtom
100 g (1 dl) varmt kaffe
60 g (1 dl) rågkross
5 g (1 tsk) färsk jäst
200 g (2 dl) kallt vatten
90 g (3/4 dl) mörk sirap (eller brödsirap)
390 g (6½ dl) rågsikt
6-9 g (1-1½ tsk) salt
Häll kaffet över rågkross och låt stå i 15 min.
Lös jäst i skållning och vatten.
Blanda i resten. Rör ordentligt. Täck med plastfolie och låt stå 8-10 tim.
Smöra en brödform och skrapa i degen. Platta till lite och jäs i 45 min.
Sätt ugnen på 250 grder.
Särr in brödet och sänk till 225 grader.
Låt stå i ca 45 min. Kolla så det inte blir bränt på ovansidan. Lägg i så fall över lite folie.
Trackback